Mondzorg van zwangere moeders van vitaal belang voor gezonde baby

Een nieuwe studie stelt dat de mondgezondheid van zwangere vrouwen een aanzienlijke impact kan hebben op de gezondheid van de baby.

Zwangere vrouwen kunnen gingivitis ervaren en een milde tot ernstige tandvlees opzwelling alsmede zwangerschap tumoren die niet kanker-gerelateerd zijn. Hoewel bloedingen en ontstekingen van het tandvlees zijn opgemerkt in alle trimesters van de zwangerschap, verdwijnt het meestal drie tot zes maanden na de bevalling, op voorwaarde dat een goede mondhygiëne wordt nageleefd.

Voorlichting
Zwangerschap tumoren, hoewel deze niet kwaadaardig zijn, verschijnen in de mond en verdwijnen meestal na de geboorte van het kind. Ze zijn meestal pijnloos en rood of paars van kleur, maar ze kunnen spontaan gaan bloeden. Robert Roesch, een woordvoerder van de Academy of General Dentistry, zei: We denken dat tandvleesontstekingen en opzwellingen bij zwangere vrouwen het resultaat is van een verhoogde respons op bacteriën in de mond. Daarom is het uiterst belangrijk om patiënten te onderwijzen over een goede mondhygiëne tijdens de zwangerschap.

Link ontstoken tandvlees - sterfte baby
In 2010 werd de allereerste gedocumenteerde link gevonden tussen het ontstoken tandvlees van een zwangere vrouw en de sterfte van haar baby. Door de gingivitis zouden bacteriën in de bloedbaan gekomen zijn waardoor deze de foetus konden bereiken.
Zwangere vrouwen zullen daarom hun half jaarlijkse controle moeten handhaven en een tandarts / mondhygiënist raadplegen indien ze een verandering merken van hun mondgezondheid.

Bron:
Dentistry.co.uk

top